Privacy policy

Polityka prywatności i stosowania cookies

I. INFORMACJE OGÓLNE

  1. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem strony internetowej: www.futureantiques.eu, jest Futureantiques Adam Krzemiński z siedzibą w Gdańśku, adres: 80-333 Gdańsk, ul. Pomorska 90B/46, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, posiadająca NIP: 5842337197. Ochrona danych odbywa się zgodnie z wymogami powszechnie obowiązujących przepisów prawa, w szczególności ustawą z dnia 18.07.2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną, oraz Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
  2. Na potrzeby lepszego odbioru Polityki Prywatności termin „Użytkownik” zastąpiony został określeniem „Ty”, „Administrator”.
  3. Dane osobowe podawane w formularzu kontaktowym są traktowane jako poufne i nie są widoczne dla osób nieuprawnionych.

II. ADMINISTROWANIE DANYMI OSOBOWYMI

  1. Futureantiques jest administratorem danych swoich klientów. Oznacza to, że jeśli posiadasz Konto na naszej stronie, to przetwarzamy Twoje dane jak: imię, nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, adres, adres IP, nazwa firmy i NIP.
  2. Futureantiques jest także administratorem osób zapisanych na newsletter.
  3. Dane osobowe przetwarzane są:
    1. zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych,
    2. zgodnie z wdrożoną Polityką bezpieczeństwa danych osobowych,
    3. w zakresie i celu niezbędnym do nawiązania, ukształtowania treści Umowy, zmiany bądź jej rozwiązania oraz prawidłowej realizacji Usług świadczonych drogą elektroniczną,
    4. w zakresie i celu niezbędnym do wypełnienia uzasadnionych interesów (prawnie usprawiedliwionych celów), a przetwarzanie nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą;
    5. w zakresie i celu zgodnym ze zgodą wyrażoną przez Ciebie jeśli zapisałeś się na newsletter.
  4. Każda osoba, której dane dotyczą ma prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, oraz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  5. Kontakt z osobą nadzorującą przetwarzanie danych osobowych w Futureantiques jest możliwy drogą elektroniczną pod adresem e-mail: shop@futureantiques.eu.
  6. Zastrzegamy sobie prawo do przetwarzania Twoich danych po rozwiązaniu Umowy lub cofnięciu zgody tylko w zakresie na potrzeby dochodzenia ewentualnych roszczeń przed sądem lub jeżeli przepisy krajowe albo unijne bądź prawa międzynarodowego obligują nas do retencji danych.
  7. Usunięcie danych osobowych może nastąpić na skutek cofnięcia zgody bądź wniesienia prawnie dopuszczalnego sprzeciwu na przetwarzanie danych osobowych.
  8. Dane osobowe i eksploatacyjne użytkowników mogą być ujawniane podmiotom zewnętrznym, tj:
    1. Podmiotom przetwarzającym, którym Futureantiques powierzył przetwarzanie danych osobowych na podstawie stosownej umowy.
    2. organom państwowym i organom wymiaru sprawiedliwości, takie jak policja, prokuratura, sądy czy organy regulacyjne – na ich żądanie i tylko w zakresie wymaganym przez prawo lub w celu ochrony praw Futureantiques lub bezpieczeństwa użytkownika, pracowników i zasobów Futureantiques;
    3. kancelariom prawnym i sądom w celu wyegzekwowania lub realizacji umowy z Użytkownikiem;
  9. Dane Użytkownika nie są domyślnie przesyłane poza granice Europejskiego Obszaru Gospodarczego ani nie są przekazywane organizacjom międzynarodowym. W razie przekazania danych odbiorcom w państwach trzecich, Futureantiques będzie korzystał ze standardowych klauzul umownych przyjętych przez Komisję Europejską w ramach których ustalono podstawowe gwarancje bezpieczeństwa danych Użytkownika.
  10. Staramy się maksymalnie ograniczać okres przechowywania danych osobowych, które nie są już wykorzystywane. Informujemy jednak, że sytuacja taka może mieć miejsce z przyczyn operacyjnych oraz technologicznych.

III. PLIKI „COOKIES”

  1. Serwis używa „cookies”. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez serwer www i przechowywane przez oprogramowanie komputera przeglądarki. Kiedy przeglądarka ponownie połączy się ze stroną, witryna rozpoznaje rodzaj urządzenia, z którego łączy się użytkownik. Parametry pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył. „Cookies” ułatwiają więc korzystanie z wcześniej odwiedzonych witryn.
  2. Gromadzone informacje dotyczą adresu IP, typu wykorzystywanej przeglądarki, języka, rodzaju systemu operacyjnego, dostawcy usług internetowych, informacji o czasie i dacie, lokalizacji oraz informacji przesyłanych do witryny za pośrednictwem formularza kontaktowego.
  3. Zebrane dane służą do monitorowania i sprawdzenia, w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszych witryn, aby usprawniać funkcjonowanie serwisu zapewniając bardziej efektywną i bezproblemową nawigację. Monitorowania informacji o użytkownikach dokonujemy korzystając z narzędzi, które rejestruje zachowanie użytkownika na stronie.
  4. Cookies identyfikuje użytkownika, co pozwala na dopasowanie treści witryny, z której korzysta, do jego potrzeb. Zapamiętując jego preferencje, umożliwia odpowiednie dopasowanie skierowanych do niego reklam. Stosujemy pliki cookies, aby zagwarantować najwyższy standard wygody naszego serwisu, a zebrane dane są wykorzystywane jedynie wewnątrz firmy w celu optymalizacji działań.
  5. Na naszej witrynie wykorzystujemy następujące pliki cookies :
    1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach serwisu;
    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu;
    3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu;
    4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej i na potrzeby serwisów Facebook (przycisk “lubię to” i publikacja treści w serwisie Facebook) i Pinterest (przycisk “Pin” i publikacja treści w serwisie Pinterest).
    5. „statystyczne” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Usługobiorcy anonimowych danych statystycznych, które pozwalają identyfikować sposób korzystania użytkowników ze stron internetowych.
  6. Użytkownik w każdej chwili ma możliwość wyłączenia lub przywrócenia opcji gromadzenia „cookies” poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Instrukcja zarządzania plikami „cookies” dostępna jest w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej – (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari).
  7. Dodatkowe dane osobowe, jak adres e-mail, zbierane są jedynie w miejscach, w których użytkownik wypełniając formularz wyraźnie wyraził na to zgodę. Powyższe dane zachowujemy i wykorzystujemy tylko do potrzeb niezbędnych do wykonania danej funkcji.
  8. Usunięcie plików Cookies lub wyłączenie ich w przeglądarce może skutkować niepoprawnym działaniem Serwisu i ograniczeniem dostępu do różnych funkcjonalności Serwisu.

The personal data administrator is FUTUREANTIQUES ADAM KRZEMIŃSKI, SZYMON MIKOŁAJCZYK SPÓŁKA CYWILNA with its registered office at ul. Gdańsk, pomorskie, Poland, The Company has the following REGON (CRO certificate) number: 220782529 and NIP (VAT) number 9571104192.

  1. The data collected within the Store shall constitute a set of data within the meaning of the Act of 29 August 1997 on the Protection of Personal Data (Journal of Laws 1997 no. 133 Item 883) and shall be reported to the Inspector General for the Protection of Personal Data.
  2. The Ordering Party shall give his consent to processing of his personal data by the Vendor.
  3. The collected data are administered by the Vendor, i.e. Filip Ludka Projektowanie.
  4. The data have to be made available for the Vendor in the process of order placement in the Store for the purpose of its proper processing.
  5. The Vendor shall be the sole administrator of the data and information collected on the Website.
  6. Personal data collected by the Vendor shall not be made available to any third parties, unless:
    1. the user gives his consent for such disclosure;
    2. upon the request of an authorised body (police, prosecutor’s office, courts, etc.) – in the case of suspected violation of law by the Ordering Party;
  7. Personal data are protected by the Vendor from being made available to unauthorised persons, as well as from other cases of their disclosure, loss or destruction. Security measures applied in accordance with their intended use are used for protection, within the meaning of the Regulation of the Minister of Internal Affairs and Administration of 29 April 2004 concerning Personal Data Processing Documentation and Technical and Organisational Conditions which should be Fulfilled by Devices and Computer Systems Used for the Personal Data Processing (Journal of Laws 2004, No. 100, Item 1024).
  8. The personal data collected by the Vendor shall be used exclusively for the purpose of proper order processing.
  9. Each unit whose data are collected shall have the right to watch and modify their content.
  10. Each unit whose data are collected shall have the right to request cessation of his personal data processing, as well as the removal of such data from the database of the Website.
  11. The Vendor shall not be liable for any damages arising as a result of disclosing the data concerning a unit to any unauthorised parties by such unit.
  12. The Vendor shall not be liable for any damages arising as a result of unlawful disclosure of personal data to any third parties who obtained such data by committing a prohibited act.
Select your currency
EUR Euro
My account